Horungen

By Donya Wihbi & Ingrid Carlqvist

 • Release Date : 2012-06-18
 • Genre : Biografier och memoarer
 • FIle Size : 0.97 MB
Score: 4.0
4.0
From 191 Ratings

Description

Horungen Som åttaåring kommer Donya till Sverige från Libanon - kidnappad av sin egen pappa och hans nya fru. Sedan Donyas mamma drev igenom skilsmässan från sin våldsamme make, har pappan bara haft sporadisk kontakt med dottern men nu rycker han upp henne från allt hon håller kärt. När Donya gråter och vill hem till sin mamma i Beirut, säger pappans nya fru: "Din mamma vill inte ha dig, hon är en lösaktig kvinna. Glöm att du har en mamma!"

Livet med styvmamman blir snabbt ett helvete. Donya blir slagen av både henne och sin pappa och hålls mycket hårt. Hon får hela tiden höra att hon är en horunge och misshandlas alltmer brutalt i hemmet. När hon är femton rymmer hon och hamnar - efter dödshot från pappan - i ett familjehem på annan ort.

Mannen i det par som tar hand om Donya hjälper henne att få kontakt med mamman i Libanon och sexton år gammal flyger Donya ensam till Beirut för att återse henne. Men knappt har de återförenats förrän Donya på nytt blir kidnappad, den här gången av pappans släkt. Hon spärras in i sin farbrors hus och hålls isolerad från omvärlden.

Horungen är den skakande berättelsen om hur en flicka berövas sin mor, sviks av sin far, tvingas lämna sitt land, misshandlas och blir kidnappad, inte bara en utan två gånger. Det är en berättelse om djup utsatthet men också stor inre styrka.

DONYA WIHBI (f. 1981) kom åtta år gammal till Sverige från Libanon. Horungen är berättelsen om hennes liv och hennes debutbok. Donya bor i Stockholm med sin fästman.

Reviews

 • Läsvärd

  4
  By Susanarules
  Det är så galet att det finns så mkt ondska i världen!! Så fruktansvärt att barn ska behöva växa upp på detta sätt!
 • Herr

  5
  By John Brandell
  Har nu läst en bok som berör mig djupt. Vissa avsnitt framkallade en djup avsky av hur man som vuxen och förälder kan tillåta att ens barn drabbas av en sådan misshandel både psykiskt och fysiskt och dessutom medverka till det. Den okunskap och ovilja att vilja förstå från faderns sida hur fel han handlat är oförlåtlig. Det enda som kan tala för hans fördel är att man upplever honom som en förlegad patriark och den syn på kvinnor som följer den. Nu gläds man över att Donya har förstående och stödjande människor omkring sig . Vilka dock ej hör till hennes egen familj här i Sverige. Man ställer sig frågan över om hon över huvudtaget hade levt idag eller om hon hade hamnat i klorna på människor som utnyttjat henne i sin egna syften utan en minsta tanke på hennes välbefinnande. Man gläds med Donya när hon möter de människor som skyddar och kämpar för henne och som tvivlar på de förnekanden som hon tvingas framhärda av sin familj för att dölja de missförhållanden som existerar i hennes liv.De öppnar sina hem för att skydda denna utsatta flicka och kvinna genom sina beundransvärda insatser. Donya är en stark flicka i grunden som klarar av att utstå detta samt har styrkan att vända sitt liv till ettan gott som fullvärdigt liv med goda och kärleksfulla värderingar. Moderns roll i denna bok är lite tve tydlig den är sorglig och skapad av faderns agerande. Han har via sina handlingar slitit sönder ett biologiskt band mellan mor och barn. Denna bok visar att mänskligheten har en lång väg kvar att gå för att vända synen på barns värde i samhället. Att vi behöver upplysa och omvända de kulturer som framhärdar att mannen har ett högre värde i samhället. Om vi inte kämpar för att förändra synen på dagens människosyn till att värna om alla människors lika värde i framtiden barn som vuxen kommer vi fortsätta ha dessa tragedier i vårt samhälle. Jag vill tacka författaren till denna bok för att den skrivits. Den berör, skapar tankar och ger insyn i en dold värld fylld av skam rädsla och förtryck . John Brandell
 • En otroligt stark berättelse.

  5
  By juanandres11
  Rekommenderar varmt denna bok. Man blir lite tagen på sängen över vad som pågår i vårt land och i omvärlden. Läs denna bok och bli upplyst, berörd och inspirerad. Donya är en otroligt stark människa.
 • Viktigt ämne men dålig bok

  1
  By Blissan
  Det är nog ett lovvärt ämne men boken är inte för mig. Jag läste den mest för att få veta hur Ingrid Carlqvists texter funkar. Jag menar, det kunde ju ha varit ett njutbart språk i boken även om hon själv är islamofob. Utan att förringa händelserna, för mig känns det som berättat i en anda av Mitt livs novell, svenska bullmammor och lite sedelärande och lite SD- inspirerande Jag hoppas att allt kommer att bli bra för tjejen och jag gillar riktiga historier men den här är lite väl grovt yxad text för att jag ska kunna njuta.
 • Horungen

  2
  By Lamapol
  En tråkig historia att uppleva men boken är mycket ungdomligt och primitivt berättad. Boken är ändå värd att läsa.
 • Horunge

  5
  By Lakriz76
  Herregud, läste boken på 1,5 dag.. Hur kan man utsätta ett barn på det sättet är ju fruktansvärt.. Det är verkligen en läs värd bok och mellan varven blir man illamående och förbannad..
 • Sjukt!

  5
  By Gymiantic 👌👈
  Jag är 12 år och läser inte så mycket böcker. Jag köpte den och den var så bra så att jag kommer fortsätta läsa via iPhonen :)
 • Grym bra bok!

  5
  By Nikos panagiotidis
  Riktig bra bok, lite sorgligt när man läser och förstår hur saker o ting i livet ser annorlunda i andra länder, men de är VÄRT att köpa den och läsa. Får mkt plus av mig och hoppas att ni gillar boken...
 • Honungen

  5
  By Nickiz_
  Jag blev otroligt berörd av den här boken! Fantastiskt bra! Jag känner verkligen om känslorna Donya förklarar hur hon kände!!! 5st stjärnor av mig!
 • helt fantastisk. Men en skrämmande historia

  5
  By J:Persson
  kunde inte sluta att läsa denna bok… Helt fantastik. Men en skrämmande historia

keyboard_arrow_up